zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Хранителните добавки: защо, кога и дали



Хранителните добавки: защо, кога и дали

Преди да посегнете към тях балансирайте храненето си.

здраве.bg

През последните години производството на хранителни добавки е бързоразвиваща се индустрия. Очаква се през настоящата година продажбите им в света да надминат 12 милиарда долара.

Те включват витамини, минерали, естествени екстракти, комбинации от тях, както и вещества, чиято полза за организма (чрез такъв изкуствен прием) не е доказана – например карнитин, лецитин, инозитол.

Една от стратегиите на производителите на хранителни добавки е да показват на хората, че те се нуждаят от тях, защото не получават всички необходими на организма им вещества чрез храната.

Несъмнено има случаи, когато това е вярно, но дали винаги е така?

Под въздействие на рекламата много хора решават, че хранителните добавки ще им помогнат да отстранят някой здравословен проблем. Но това не винаги е вярно!

Най-важното, което всеки човек може да направи по отношение на здравословното хранене, е да балансира количеството и качеството на приеманата храна. Например, ако дневната ви доза храна съдържа по-малко от 1500 калории, най-вероятно вие не сте доставили на организма си всички необходими му вещества.

На добре балансираната хранителна диета влияние оказват и икономически фактори – ниските доходи почти винаги водят до невъзможност да се набавят пълноценни и качествени хранителни продукти. Да, но по тази причина парите не би следвало да достигат и за хранителни добавки – тяхната цена като правило е по-висока от тази на “обикновените” плодове, зеленчуци, мляко.

Друга причина, по която хората посягат към хранителни добавки, е не недостатъчното хранене, а лошият баланс в храната им – заради това те не успяват да си набавят всички необходими витамини и минерали.

С напредване на възрастта нуждата на организма от калории намалява, тъй като се забавя обмяната на веществата и физическата активност. Въпреки това, като цяло, човек, независимо от възрастта си, има приблизително еднаква нужда от хранителни вещества (с изключение на случаите, свързани с някакво заболяване).

Затова...

 
добави в:
 
Още по темите:
хранене и диети    aлтернативи    заболявания    
 
more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.