zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Есенното време изисква специфични грижи за кожата



Есенното време изисква специфични грижи за кожата

Здравата кожа през лятото не означава непременно и липса на проблеми в студените месеци.(фото: sxc.hu)

здраве.bg

... на влиянието на сухото и студено време.

Ексфолиирайте! Сухата кожа може да се оформи по най-горния слой на кожата като цяло и да направи лицето ви да изглежда загрубяло и сиво. Чрез ексолиацията ще премахнете от него мъртвите клетки и ще подхраните растежа на нови, а с това ще възвърнете и блясъка му. Добри природни продукти-ексфолиенти са овесената каша, хумата и оризовото брашно.

Не подминавайте ръцете

Независимо колко добре изглежда лицето ви, не забравяйте и грижата за ръцете. Напуканата и суха кожа по тях може да предизвика дори болезнено “сцепване” (най-често между пръстите), а и кожата веднага изглежда по-стара и захабена.
Всеки хидратиращ крем за ръце ще свърши работа при условие, че ръцете ви спешно се нуждаят от овлажняване.

Сапуните, които ползвате през лятото може и да съдържат повече оцветители и ароматизатори, но те не са подходящи за студеното време. И тук важи правилото за почистването на лицето – твърде многото почистващи агенти ще отнемат влагата и мазнините по кожата, от които тя особено се нуждае през този период.

Лосионите за тяло, в много случаи дори тези които и омазняват, са най-подходящи за есента и зимата.

Пазете се от слънцето

Ако смятате, че в студеното време слънцето влияе по-малко на кожата ви, това не е вярно. Облаците всъщност отразяват слънчевите лъчи и увеличават риска от рак на кожата. Затова и за зимата, особено ако смятате да прекарате по-дълго време на слънце, важат същите правила като за слънцезащитата през лятото.

Зимата е подходящ период да се погрижите и за онези участъци от кожата ви, които най-много са били засегнати от лятното слънце. Проблемите с пигментацията на кожата изискват третиране с препарати, за които е противопоказано да ползвате и да се показвате на слънце.

При проблеми с пигментацията, задължително потърсете консултация с дерматолог, за да открие истинската причина за проблема и да назначи съответното лечение.

Устните ви трябва винаги да са влажни

И...

 
 
Още по темите:
превенция    хигиена    
 
more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.