zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Есенното време изисква специфични грижи за кожата



Есенното време изисква специфични грижи за кожата

Здравата кожа през лятото не означава непременно и липса на проблеми в студените месеци.(фото: sxc.hu)

здраве.bg

В климата, в който живеем, смяната на сезоните върви ръка за ръка със смяната на гардероба. Но идването на по-ниските температури означава и необходимост да смените грижите за кожата. Когато термометърът започва да спада, следвайте съветите, които ще ви дадем по-долу, за да направите преходът към зимата по-плавен и без вреди за вашата кожа.

Спасете лицето си

Особено когато става въпрос за кожата на лицето, няма универсални правила за всички. Единственото, което е сигурно е, че лятната козметика не е подходяща и за студените месеци.
Винаги се съобразявайте със своя тип кожа, когато избирате козметика. Ако не сте уверени от какво точно имате нужда или всяка есен имате обострящ се проблем, консултирайте се със специалист-дерматолог.

- За мазната и/или склонна към акне кожа “зазимяването” на кожата на лицето е особено важно. Всеки специалист ще потвърди, че средствата, които използвате през лятото, за да се справите с този тип кожа, са напълно непригодни за студените дни. Ако продължите да използвате същите почистващи препарати, рискувате кожата ви да стане груба и раздразнителна.

Ако ползвате някакъв продукт срещу акне, дерматолозите препоръчват в него да не се съдържат бензол пероксид, сяра и салицилова киселина. Сухото и студено време обострят изсушаващото въздействие на тези съставки. Избягвайте и ретиноидите, които най-често са по лекарско предписание – те могат да доведат до белене на кожата.

Ако през летния период сте ползвали почистващ лосион против акне, сега преминете към продукт – лосион или още по-добре формула на основа крем.

- За сухата и повехнала кожа при почистване ползвайте лосион, който не се пени. Пяната, която предизвикват подобни агенти, още повече ще изсуши кожата ви. Ако искате да бъдете още по-предпазливи, заменете лосиона с крем за почистване.

Не е добра идея и каквото и да е от козметиката, която ползвате, да съдържа спирт. Алкохолът премахва естественото омазняване и влагата по кожата и я прави по-податлива...

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    хигиена    
 
more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.