zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Болестите се броят наесен



Болестите се броят наесен

Почти всеки над 30-те през есента страда от 2-3 хронични заболявания.

+ нашите есенни съвети.

здраве.bg

Така типичното за есента мрачно настроение е способно да пробуди гастрита и язвата, половите инфекции и заболяванията на ставите, да предизвика различни възпаления и дори да се отрази на външността. Болестите са разнообразни, но всички те имат нещо общо - провокират се от слабост в нервната система и имунитета и от неправилния начин на живот.

Всички психози, неврози и депресията се изострят през есенните месеци. През този сезон се извършва сериозна промяна в природата – съответно организмът се опитва да се приспособи към застудяването и намаляването на слънчевите часове.

Отделните хора реагират на есента по различен начин. На едни им се спи, на други настроението е все лошо и сякаш всички наоколо са им виновни.
Статистиката показва, че освен от нервни и психически разстройства почти всеки човек над 30-те през този сезон страда от 2-3 хронични заболявания.
Най-силно подвластни на нервно-психичните фактори са болестите на стомашно-чревния тракт.
Гастритът и язвата могат да се изострят при някои хора буквално за часове. Появява се усещането за тежест в стомаха, киселини, гадене, повръщане. За гастрита е характерна т.нар. “безсистемна” болка – и от глад, и след хранене. Ако болката се появява 2-3 часа след хранене, потърсете лекар.

Често през този период се наблюдава и т.нар. патогенна флора в червата. Пациентите се оплакват от внезапната поява на обрив, акне или мрежа от кръвоносни съдове по лицето. След лечение, назначено от гастроентеролог, обривът изчезва, но мрежата от съдове остава. За нейното премахване трябва да се назначи друг курс на лечение - прием на препарати, които възстановяват работата на нервната система. Понякога накрая се прилага и индивидуално подбрана козметика. По този начин ясно може да се проследи веригата: нерви – стомашно-чревен тракт – кожа на лицето и не е трудно да се определи кой ще страда най-много през есента.

Редица хронични заболявания “уши - нос – гърло” също "обичат" лошото време:

- Остеохондрозата...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    любопитно    превенция    заболявания    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.