zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Високият холестерол влияе и върху риска от атеросклерозаВисокият холестерол влияе и върху риска от атеросклероза

здраве.bg

При хората с повишено ниво на лошия холестерол (LDL) по-често възникват дегенеративни изменения на стените на артериите, които водят до атеросклероза.

Това показва изследване на американски учени, установили какъв е молекулярния механизъм на възникване на заболяването. Тези дегенеративни изменения намаляват еластичността на артериите, така се затруднява преминаването на кръвта и възникват тромби. А те от своя страна предизвикват инсулт и инфаркт.

Първото на молекулярно ниво обяснение за възникване на атеросклерозата дава възможност да се обясни връзката между нея и високия холестерол.

Учените тепърва изследват конкретните процеси, които високото ниво на лошия холестерол предизвиква. Засега е ясно, че той понижава активността на някои белтъчини, които защитават клетките на кръвоносните съдове от повреждане. Артериалните стени постепенно престават да се самовъзстановяват и натрупването на патологични изменения води до атеросклероза.

Американските специалисти се надяват резултатите от техните експерименти да доведат до създаването на качествено нови медикаменти против заболяването, съобщава Ройтерс.(а)

вижте още:
- Холестеролът
- Холестеролът - какво всъщност се крие зад числата
- Сезоните влияят върху нивото на холестерола

 
добави в:
 
Още по темите:
55+    превенция    изследвания    заболявания    
 

more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.