zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Стресът наистина наранява сърцетоСтресът наистина наранява сърцето

Емоционалните преживявания нарушават сърдечните функции и увеличават риска от заболяване.

здраве.bg

Силните негативни емоции – тъга, гняв, страх въздействат негативно на дейноста на сърцето и водят по повишаване на риска от бъдещи сърдечно-съдови заболявания. Понякога тези преживявания могат дори да бъдат фатални, показват резултатите от американско проучване, публикувано в новия брой на престижното специализирано издание The Lancet.

“Това, което за обикновения човек е интуитивно, за лекарят не е непременно такова. Ясно е, че емоционалният стрес влияе на сърдечно-съдовата система също толкова колкото и физическия. За съжаление, много специалисти пренебрегват този факт и смятат, че емоционалното натоварване е психологически проблем, а не физиологичен”, подчертава д-р Даниел Бротман от Болницата “Джон Хопкинс” в Балтимор, ръководител на екипа. “Нашето изследване показва колко важен за здравето е емоционалният стрес. Ние наблюдаваме в реално време какво се случва със сърдечно-съдовата система на пациента под стрес и какви моментални поражения има той”.

Болките в сърцето
Психическите разстройства, емоционалният тип на личността и други психологически стресови фактори са свързани с различни сърдечни проблеми:
• Хората, които страдат от депресия, чувство на безнадеждност или са песимистични по природа, са предразположени повече от останалите към сериозни сърдечни заболявания и смърт в резултат на такива. Те, според изследванията, са по-склонни към поява на съпътстващи заболявания като диабет, затлъстяване, високо кръвно.
• Хората, които са постоянно превъзбудени, страдат по-често от другите от аритмияи свързани с нея състояния. Те често развиват хипертония (високо кръвно), която нелекувана правилно и навреме може да доведе до усложняване на състоянието.
• Емоционалните сривове като смърт на близък човек, инцидент, свързан с насилие (независимо дали физическо или душевно), посттравматичен стрес също увеличават риска от сърдечни заболявания.
• Хората, спадащи към известните в науката като типове...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    55+    изследвания    психология    заболявания    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.