zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Безплатно измерват въглеродния окис в организма



Безплатно измерват въглеродния окис в организма

31 август 2007, news.bg
още новини от news.bg


Днес от 10.30 часа в София пред сградата на НДК ще се проведе кампания по измерване съдържанието на вредния газ въглероден окис в организма на хората, информират от Министерството на здравеопазването.
През целия ден гражданите ще имат възможност да проверят съдържанието на въглероден окис (СО) в организма си чрез бърз и лесен СО-тест.
Събитието, което е част от европейската кампания „HELP - За живот без тютюн(" се провежда съвместно с Министерството на здравеопазването.
Стартът на кампанията е поставен от Европейския комисар по здравеопазването Маркос Киприану на 1 март 2005 г. и се провежда в 25 страни членки на Европейския Съюз.
Европейската кампания „HELP - За живот без тютюн" е насочена към подобряване на общественото здраве в Европа и по-специално срещу пристрастяването към тютюнопушенето, било то активно или пасивно. Като част от инициативата повече от 200 000 СО-тестове са проведени на територията на Европейския съюз през 2006 и 2007 година.
Резултатите от тестовете се обработват и са предмет на общоевропейско проучване, което се провежда под ръководството на проф. Бертран Дауценберг - международно известен белодробен специалист и специалист по заболяванията, вследствие тютюнопушене, както и координатор на Европейската мрежа на болниците без тютюнев дим.
Измерване на нивото на вредния газ въглероден окис с тестер за въглероден окис дава информация за въздействието на тютюна върху здравето на хората - показва се въздействието на пушенето върху човешкото тяло, разпознават се опасностите от пасивното пушене и се разбира бързия спад на нивото на въглероден окис при спиране на пушенето - след три дни усещанията за вкус и мирис се подобряват и дишането е по-лесно.
Въглеродният окис е отровен газ и една от най-опасните съставки на цигарения дим. Наречен още „невидимият убиец", този газ няма цвят и мирис и се съдържа във въздуха, издишван от всеки пушач, който го генерира със своята цигара, пура или лула.
Въглеродният окис преминава от белите дробове в кръвта....

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    
 
more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.