zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Заразите се разпространяват по света все по-бързо, предупреждава СЗО



Заразите се разпространяват по света все по-бързо, предупреждава СЗО

24 август 2007, дневник.bg
още новини от дневник.bg


Заразните болести се разпространяват по света все по-бързо, а рисковете за хората се множат, предупреди в годишния си доклад Световната здравна организация (СЗО). Една от причините за тази тенденция е увеличаването на пътуванията по целия свят. Последните данни сочат, че само пътуващите със самолет през изминалата година са били 2,1 млрд. души, което прави риска от избухването на епидемии, подобни на СПИН, ТОРС и ебола, съвсем реално.
Докладът на СЗО посочва още, че за да бъде успешна борбата с тези и други заболявания и да се намали вероятността от избухването на епидемии, е нужно разработването на ваксини да се ускори, а здравните служби от целия свят по-интензивно да обменят данни за вируси, бактерии и други болестотворни организми. Без тези мерки неминуемо ще се стигне до катастрофа, която ще опустоши глобалната икономика и ще постави под въпрос сигурността на света като цяло.
СЗО е озаглавила доклада си "Едно по-сигурно бъдеще" (A Safer Future) и в него недвусмислено посочва, че мащабът на появата на нови болести през последните години е "исторически безпрецедентен". От 70-те години досега са били изолирани 39 нови заболявания, а само за последните 5 години СЗО е регистрирала появата и повторното избухване на 1100 епидемии, включително на холера, детски паралич и птичи грип. Би било изключително наивно и нелогично да се предположи, че повече няма да се появяват болести като СПИН или ТОРС, предупреждава докладът. Обменът на медицински данни, технологии и умения между богатите и бедните държави е от ключово значение за възпиране на епидемиите, констатира още документът. "Международната сигурност на общественото здраве е както колективна задача, така и наша основно отговорност", заяви генералният директор на СЗО Маргарет Чан.
СЗО изпитва сериозни трудности именно при обмена на информация за вируси и заболявания, коментира Би Би Си. Индонезия например отказва да предостави пробите от птичи грип, с които разполага, с аргумента, че те могат да бъдат използвани...

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    изследвания    
 
more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.