zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Колко чаши кафе на ден са разумната доза



Колко чаши кафе на ден са разумната доза

Една средна чаша кафе съдържа между 75 и 120 мг кофеин. (фото: sxc.hu)

Още нещо за плюсовете и минусите на кафето и кофеина.

здраве.bg

Кафето става все по-популярна напитка по всички части на света. Дори в страна като Великобритания, известна със своя консерватизъм и трудно променящи се традиции, все повече хора предпочитат кафето пред чая.

Няколко случая на здравословни проблеми поради свръх дози кафе станаха причина за това медиите да обърнат отново внимание върху плюсовете и минусите от напитката и в какви количества тя не е вредна за здравето.

Симптомите при предозиране на кафето са добре известни – обилно потене, горещи вълни, учестено дишане, неадекватност в поведението (например склонност към смях и плач едновременно).

За традиционно отдадена на кафето нация като италианците дори 7 чашки еспресо на ден не са много, но все по-често специалистите предупреждават, че поносимостта на организма към кофеина е строго индивидуална и общо препоръчителна доза не може да бъде определена.

Според повечето преценки до 5 единични чашки еспресо дневно не би следвало да създадат проблем на здравия организъм.

Най-много кофеин се съдържа в прясно смляното кафе – около 120 мг в една доза (една средна чаша). В същия обем еспресо се съдържат около 107 мг, а в такава чаша разтворимо кафе – около 75 мг.

Ползи и вреди

Предозирането на кафето може да има тежки последици: чувство на безпокойство и нервност, възбуда, безсъние и потиснатост прилив на кръв към лицето. При значително надхвърляне на нормата може да се стигне до треска и дори до летален изход – най-често като резултат от често и неритмично свиване на сърдечния мускул, водещо до невъзможност кръвта да циркулира нормално.

Не може да се определи смъртоносната доза кафе, макра според някои изчисления тя да е около 90 мг кофеин на литър кръв, т.е. около 200 чаши разтворимо кафе на ден.

Кафето има и редица положителни свойства

Установено е, че в количества до 3 чаши дневно то понижава риска от чернодробни заболявания, особено при хората, които редовно употребяват алкохол. Приблизително същото количество намалява...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    превенция    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.