zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Почти 1/4 от болните постъпват в болница заради неправилно използване на медикаменти



Почти 1/4 от болните постъпват в болница заради неправилно използване на медикаменти

Върху действието на лекарствата влияе и приеманата храна.

23 юли 2007, здраве.bg

До 25% от всички болни в света, постъпващи в болница, предизвикват нуждата от хоспитализация не заради заболяване, а поради неправилен на лекарства, сочи статистика на Световната здравна организация (СЗО).
При който и лекар да отидете, той почти във всички случаи ще ви изпише някакъв медикамент. Ако пък отидете при двама или трима, много вероятно е изписаното лекарство да не е едно и също, а 20% от усложненията в резултат на медикаменти се дължат именно на тяхното взаимодействие.
Ако приемате не повече от 2-3 препарата, рискът не е много голям, но той нараства около 20 пъти, ако броят на приеманите лекарства нарастне до 4-6, изчислили са от СЗО, като в числото влизат и биологично активните добавки и фитотерапията.
Всеки ден в света например 300 милиона души употребяват обезболяващи средства. 100 милиона от тях го правят по предписание на лекаря, а останалите – като самолечение.
Нежелателните последици от смесванията на медикаменти могат да бъдат най-различни – от сравнително невинното усещане за безпокойство или кожна реакция до кръвоизливи във вътрешните органи.
Върху действието на медикаментите влияе не само приемът на други медикаменти и добавки, но и храната, която поемаме. Така например сокът от грейпфрут води до затруднено освобождаване на статините (лекарства за понижаване на холестерола) от тялото.
Млякото и млечните продукти понижават ефективността на антибиотиците, особено на тетрациклините, приемани най-често при лечение на респираторни и полови инфекции.
Алкохолът пък усилва седативните медикаменти, съдържащи парацетамол и тези, които се примат за понижаване на кръвното налягане.
Лютата храна в съчетание с аспирин често води до болки в стомаха.
При възрастните хора страничните ефекти от лекарствата са 2-3 пъти по-чести отколкото при хората под 30-годишна възраст, посочват ексеприте от СЗО.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    лекарства    изследвания    превенция    55+    
 
more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.