zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Какво ни подтиква към алкохолаКакво ни подтиква към алкохола

Няколко съвета как да избегнем пристрастеността към чашката.

здраве.bg

Все още еднозначен отговор на този въпрос липсва. Причините за развитието на зависимост от алкохола не са изучени докрай, макар много от страните на заболяването вече да са добре известни на медицината.

Известно е също, че отделните хора са в различна степен податливи на въздействието на алкохола, както и че при едни зависимостта се формира много бързо, а при други – тъкмо обратното.

Заболяването се предизвиква не само от лошата работа на черния дроб, но и от определен набор гени и недостатъчната работа на някои жлези за вътрешна секреция, които произвеждат ферменти, водещи до разграждането на алкохола на безопасни съставни.

Сред причините за алкохолизма е и определена слабост на мозъчните функции (поради прекарани травми или инфекции), а също от качеството и количеството на особени клетки от мозъка, способни да изработват ендорфини.

Зависимостта от алкохола често се развива при намаляване на такива личностни качества като самокритичност, вяра в себе си и способност към “превключване” и самостоятелна настройка към нови посоки в живота.

Универсално средство срещу алкохолизма разбира се няма, освен ако за такова не бъде определено пълното въздържание. То обаче на практика почти не съществува.

Предлагаме ви няколко съвета, които ще ви помогнат да не се окажете сред хората, чийто вкус към чашката се е превърнал от удоволствие в зависимост:

- Ако по някаква причина не можете да избегнете такава зависимост, преди да седнете “на чашка”, хапнете нещо, което съдържа повече мазнини. Този тип храна ще покрие с тънък слой лигавицата на стомаха и ще затрудни бързото абсорбиране на алкохола.

- Пийте повече безалкохолни напитки (не газирани), тъй като две молекули вода разграждат една молекула алкохол. По-често ставайте от масата, движете се, дишайте чист въздух.

- Ако на следващия ден ви гони махмурлук, това в повечето случаи означава, че не сте изпълнили първите два съвета или пък сте прекалили с количеството. Махмурлукът е не само натравяне на организма...

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    хранене и диети    заболявания    
 

more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.