zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Жените страдат от сърце не по-рядко от мъжете, но по различен начин



Жените страдат от сърце не по-рядко от мъжете, но по различен начин

След менопаузата женското сърце е далеч по-слабо защитено поради рязкото намаляване нивото на естрогена.

здраве.bg

И до днес много хора смятат, че болното сърце е повече проблем на мъжете. Научните изследвания обаче доказват, че жените страдат от сърдечно-съдови заболявания не по-рядко, но просто по друг начин и не винаги специалистите са в състояние веднага да разпознаят причината за тази болка.

Според данните на Американската асоциация за заболявания на сърцето (American Heart Association), повечето жени не знаят, че именно тези заболявания са основна причина за смъртността при женския пол – според статистиката за една година от сърдечен пристъп умират 42% от жените и само 24% от мъжете.

Според учените този факт може да се се обясни с това, че ракът на гърдата е най-честа причина (поне по мнението на самите жени) за смъртта им в разцвета на техния репродуктивния период, докато болестите на сърцето се появяват на по-късен етап и затова на тях са посветени далеч по-малко изследвания.

До 80-те години на миналия век лекарите практически не са знаели за разликите в проявата на сърдечно-съдовите заболявания при представителите от двата пола. Днес е известно, че сърдечно-съдовите заболявания средно поразяват жените с 10 години по-късно в сравнение с мъжете. Обяснението е, че в периода до менопаузата естрогенът защитава кръвоносните съдове и поддържа нормалното ниво на холестерол. След намаляването на нивото на естроген, женското сърце става далеч по-слабо защитено.

И симптомите на тези заболявания при жените имат свои характерни особености. Болката в гърдите не винаги има “класически характер”. Признаците най-често включват хронична умора, затруднено дишане, виене на свят, гадене, главоболие, отичане на краката. Когато жената се обърне по този повод към лекар, тя вече е на възраст и нейният организъм е по-износен, това затруднява диагностиката, а съответно и лечението.

Ако болестта все пак е диагностицирана, в схемата на лечение трябва да се направят редица промени. Специалистите поясняват, че при жените артериите...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
55+    превенция    изследвания    заболявания    
 
more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.