zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Кога да сменим козметиката, която ползвамеКога да сменим козметиката, която ползваме

Не ползвайте един и същ крем повече от година!

Специалисти напомнят няколко елементарни правила.

здраве.bg

Сенките и спиралите трябва да се сменят на всеки 6 месеца, кремообразните тонални средства – на година. Гланцът, червилото, пудрата и течната основа за грим могат да се използват две години, а контурните моливи за устни и очи, сухият руж и компактната пудра– три години. Това гласят препоръките, публикувани от британски учени.

Срокът на годност на козметичното средство зависи най-вече от съдържанието на количеството вода в него. С течение на времето водата се изпарява и започват да се развиват бактерии.
Козметиката се разваля много по-рано от посочения срок, ако тя се съхранява неправилно.

Тя трябва да се съхранява на тъмно, на прохладни и чисти места, а околната температура не трябва да бъде нито твърде ниска, нито твърде висока. Затваряйте плътно капачетата и не позволявайте на други хора да използват вашите козметични средства.

Върху четките, гъбичките и щипките за вежди също могат да се разпространят бактерии. Почиствайте ги всяка седмица, а всичко, което докосва очите ви трябва да се мие още по-често.

В никакъв случай не пробвайте козметика от витрината в магазин – особено ако мострата е престояла там дълго, т.е. е била пробвана от много хора. Именно по този начин най-често става инфектирането.

Не забравяйте също, че цената на козметиката няма отношение към нейната трайност - скъпата има същия срок на годност, какъвто има и евтината, предупреждават учените, цитирани от ВВС.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    хигиена    
 
more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.