zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Откриха причината за беззащитността на човека пред ХИВ-инфекциятаОткриха причината за беззащитността на човека пред ХИВ-инфекцията

9 юли 2007, здраве.bg

Устойчивостта на човека към древен ретровирус, който е заразил приматите, е пряко свързана с беззащитността на представителите на вида Homo sapiens към инфектирането с ХИВ-вируса, твърдят американски изследователи. Те са успели да възстановят структурата на древния вирус и да го сравниха със системата за антивирусна защита на човека и приматите.
В публикувана в списание Science статия се описани свойствата на ретровируса, наречен PtERV1. Днес той не се среща в природата, но доказателство за неговото широко разпространение в далечното минало са многобройните последователности на вирусната ДНК, които са завинаги заложени в генома на много човекоподобни маймуни.
За разлика от тях, предците на човека, съдейки по всичко, са били напълно неуязвими пред вируса: характерните за него последователности на нуклеотидите напълно отсъстват в човешката ДНК.
Едно от главните звена на антивирусната защита на човека и приматите е белтъчината TRIМ5а, която е способна да разпознава обвивката на вирусните частици и да възпрепятства размножаването на съответния вирус в клетките. Очевидно, неуязвимостта на човека пред PtERV1 е била свързана с особеностите на строежа на тази белтъчина.
Сътрудниците от центъра за изследване на рака “Фред Хачинсън” са успели да възстановят фрагмент от отдавна изчезналия вирус и да изследват неговите свойства в клетки, в които са били добавяни човешки и маймунски антивирусни белтъчини.
Резултатът от експеримента напълно е оправдавал очакванията: човешките белтъчини защитават клетката от вируса много по-ефективно, отколкото тези на приматите.
След това учените са повторили експеримента със съвременния представител на семейството на ретровирусите – ХИВ-1 вируса. За разлика от своя древен родственик ХИВ е “невидим” за имунната система на човека, като това също се обяснява с особеностите на белтъчината
TRIМ5а.
За разлика от човешката, имунната система на маймуните е способна ефективно да открива и унищожава вирусите, близки до ХИВ.
Особеностите на антивирусната...

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    изследвания    
 

more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.