zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Между храненето и психичните разстройства има връзкаМежду храненето и психичните разстройства има връзка

Витамините от група В и витамин С имат пряко отношение към психичните заболявания.

Много проблеми на психиката са свързани с недостиг на витамини и минерали, показва отново проучване.

9 юли 2007, dieti.info
четете още в dieti.info


Връзка между психичните заболявания и храненето бе доказана преди време, след като бе установено, че пелаграта (заболяване, което се характеризира с депресия, стомашно разстройство и слабоумие) може да се излекува с помощта на ниацин (витамин В3).

След това учени доказаха, че при същото заболяване прилагането на В-комплекс е по-ефективно, отколкото на ниацин.

Междувременно продължават да се натрупват потвърждения за биохимичните причини на умствените разстройства. Експерименти показват, че симптомите на психичните заболявания могат буквално да се включват и изключват, като се променя нивото на витамини в организма.

Британско изследване, цитирано от ВВС, показва, че при над 80% от пациентите с психични оплаквания се наблюдава недостиг на фолиева киселина.
Други изследвания свидетелстват, че повечето пациенти с умствени или емоционални отклонения от нормата имат недостиг на един или повече витамини от групата В комплекс или витамин С.
Установено е, че дори хората, намиращи се в нормално психично състояние, стават потиснати и изпитват симптоми на емоционални разстройства при недостиг на ниацин и фолиева киселина.
Значението на витамин С за човешката психика е дефинирано в неговата основа още от д-р Лайнъс Полинг от университета “Станфорд” в Калифорния, лауреат на Нобелова награда, който е провел редица изследвания за определяне на индивидуалната потребност от витамини.
Той е предписвал на шизофреници големи дози витамин С (до 40 грама) и е открил, че витаминът не се извежда с урината или се извежда в много малко количество.
Тъй като човешкият организъм извежда излишните количества водоразтворими витамини, резултатът определено свидетелства за това, че психично болните се нуждаят от по-голямо количество витамин С в сравнение с останалите хора.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    психология    заболявания    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.