zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Грипът се превръща в супервирус и това не зависи от нас!?



Грипът се превръща в супервирус и това не зависи от нас!?

Причината за това е в еволюцията, а не в човешки грешки, смятат учени.

29 юни 2007, здраве.bg

Безконтролното използване на лекарства не винаги е главната причина за появата на устойчиви към медикаментите микроорганизми, твърдят американски учени.
През последните години разпространението на щамовете на вируса на грипа, устойчиви към препаратите от групата на производните на адамантана (ремантадин и амантадин), нарасна от 2 до 90%.
Обикновено това явление се свързва с прекалено голямото и често неоснователно прилагане на тези лекарства. Но за учудване на специалистите-привърженици на това схващане, аналогични устойчиви щамове на грипа са открити в Нова Зеландия и Япония, където много рядко се използват производните на адамантана.
Подробното изучаване на генома на вирусите на грипа от различни региони по света, проведено от сътрудниците на Националния институт по здравеопазване в Мериленд, показва, че устойчивостта към лекарствата е свързана с един и същи тип мутация.
Лон Симонсен, един от авторите на изследването посочва, че устойчивостта към производните на адамантана могат са обезпечат от няколко различни мутации, но в този случай винаги е ставало дума за един от възможните варианти. Освен това, посочената генна разновидност винаги се е разпространявала заедно с полезните за вируса гени, които са му позволявали да избягва атаките на имунната система.
Според изследователите, тези данни доказват, че развитието на лекарствената устойчивост е случаен страничен продукт на еволюцията на генома на грипа и че то не е пряко свързано с използването на самите лекарства.
По този начин дори и най-строгият контрол за прилагането на лекарствените средства не дава на човечеството 100% гаранция, че няма да се появят нови “супермикроби”.
Резултатите от изследването са публикувани в списание Molecular Biology and Evolution.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    заболявания    
 
more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.