zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Ниското ниво на калий в организма може да предизвика внезапна смъртНиското ниво на калий в организма може да предизвика внезапна смърт

27 юни 2007, здраве.bg

Прекомерно ниските нива на калий може да доведе до непредвидено спиране на сърцето, твърдят учени от университета на щата Алабама. Те са изучили състоянието на 1 187 000 души, половината от които са имали ниско ниво на калий в организма, и са стигнали до извода, че това вещество влияе съществено на риска от смърт.
Специалистите смятат, че рискът от смърт се увеличава при пациентите с ниво на калий по-малко от 4 грама. Те са установили, че съществува и връзка между недостатъчното количество калий и диуретичните средства, които често се използват за лечението на болни със сърдечни проблеми.
Учените напомнят, че естественият път за получаване на калий е редовната употреба на картофи, домати, броколи, банани, бобови култури, ядки и сушени плодове, съобщава АМИ-ТАСС.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    превенция    
 

more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.