zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Хламидиите - най-разпространеното заболяване, предавано по полов път



Хламидиите - най-разпространеното заболяване, предавано по полов път

здраве.bg

... период от 5-7 до 30 дни.

Заболяването може да предизвика различна патология. При мъжете първоначално се поразява пикочният канал, а след това простатата, скротумът. Хламидният уретрит при мъжете понякога протича много остро. В повечето случаи заболяването се придружава от неприятни усещания, сърбеж в пикочния канал, секрети от уретрата. При едновременно поражение на други органи болните се оплакват от болки в скротума, перинеума, в областта на кръста, седалищния нерв и в долните крайници.

Като правило болните от хламидиоза мъже се оплакват от наличието на секрети от пикочния канал, понякога по време на акта на дефекация, в края на уринирането, а също от сърбеж, неопределени неприятни усещания в пикочния канал и правото черво, непостоянна болка в перинеума. При жените най-често се поразява шийката на матката, след това възниква възходяща инфекция, която постепенно обхваща матката, маточните тръби, яйчниците и коремната кухина.

Хламидиите от пикочния канал са способни да проникнат в пикочния мехур и да предизвикат цистит и цистоуретит.

Хламидиозата няма точна клинична картина и затова диагнозата се поставя след лабораторна диагностика. Специалистите препоръчват всяка жена да се отнася внимателно към своето физически състояние и да наблюдава бельото си за наличието на секрети. Ако те са твърде обилни, трябва незабавно да се направи консултация със специалист.

Много често хламидиозата се диагностицира при жените, страдащи от безплодие. Жената не може да забременее. Лекарите търсят причината и откриват непроходимост на маточните тръби. И когато се насочат към търсене на причината за възпалителния процес, тогава те целенасочено търсят хламидии. Ако жена, заразена с хламидиоза, роди, инфекцията може да се предаде на детето по време на раждането.

Това не означава, че бременността трябва да се прекъсне. Плацентата защитава плода от вътреутробното заразяване, опасността от заразяване остава при преминаването на детето по родилните пътища.

Понякога...

 
 
Още по темите:
превенция    9 месеца    заболявания    
 
more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.