zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

До какво може да доведе неправилното осветлениеДо какво може да доведе неправилното осветление

Нормалната работа на очите има някои норми, които е добре да спазвате.

здраве.bg

Много хора през нощта не спят, а гледат телевизия или работят/играят на компютъра си. За да не пречат на близките си, те най-често изключват осветлението в стаята.

Лъчите от телевизора силно въздействат на очите и затова продължителното гледане не се препоръчва нито за деца, нито за възрастни.

Мониторът създава по-малко проблеми, но все пак повишеното зрително натоварване остава. Ако в стаята няма нормално осветление, очите се напрягат още повече.

В недостатъчно осветеното помещение зеницата се разширява, за да вижда по-добре в тъмнината. Ретината се състои от различни клетки. Едните са разположени в центъра й и отговарят за дневното зрение и цветовото възприятие, а другите се намират на периферията и отговарят за зрението в сумрак и за черно-бялото изображение.

Затови и вечер, когато зрението трябва да работи в сумрак, зеницата се разширява. Но колкото по-широка е тя, толкова по-високо е вътреочното налягане, а това способства за появата на глаукома.

Включената нощна лампа не е решение. При нейното използване човек седи в светло петно и при преместване на погледа от телевизора или монитора той отново трябва да гледа в тъмнината.

В такава ситуация очите се уморяват още по-бързо, защото зеницата ту се разширява (за да могат очите да виждат в тъмнината), ту се свива. Това води до увеличаване на късогледството и развитието на спазъм от акомодация – тежка зрителна преумора, когато се наблюдават спазми в мускулите в очите.

Независимо какво правим, осветлението в дома трябва да бъде добро - 60 вата, а в по-големите помещения – 100 вата. Още по-добре е, ако светлината идва от няколко осветителни тела.
Според изчисленияна крушката на нощната лампа трябва да бъде 60 вата, а не 40 или 75. Това е особено важно за децата.

Луминисцентните лампи вредят на ретината и могат да провокират нейната дистрофия, а също освен спазъм на съдовете на главния мозък, те предизвикват раздразнение, немотивирано лошо настроение и нарушават съня.

Неправилното...

 
добави в:
 
Още по темите:
55+    деца    превенция    заболявания    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.