zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

5 чести въпроса за болките в гърба5 чести въпроса за болките в гърба

Плюс отговори за това кой и защо най-често страда от тях и как да ги избегнем.

здраве.bg

... - професионалният спорт е много по-голямо зло за гръбначния стълб, отколкото недостигът на движение. Повечето спортисти имат сериозни патологии на гръбнака, защото той не е пригоден за такива натоварвания.

Дори общата физкултура за укрепване на мускулите е понякога вредна. За всеки човек независимо от възрастта трябва да бъде подбран индивидуален комплекс от упражнения с оглед особеностите на строежа на тялото. Към условно полезните за гръбнака спортове се отнасят спортното ходене, плуването и ските. Полезно е и карането на велосипед, когато обаче няма падания.

4. Често при болки в гърба се самолекуваме с разтриване, компреси, масажи. Трябва ли да потърсим лекар?

Задължително трябва да се прегледате при специалист. Гръбначният стълб отговаря за дейността на вътрешните органи, а всякакви проблеми (изкривяване, недостатъчно кръвоснабдяване) водят до тяхната непълноценна работа.

Опасно е да се търпят болките в гърба. Зад тях могат да се крият серозни заболявания като инфаркт на миокарда, остър панкреатит, бъбречни колики и други.

Топли процедури трябва да се правят само при лека болка – тяхното действие е основано на подобряване на кръвообращението в проблемния участък. При силно изразен болезнен синдром става застой на венозна кръв и притокът на нова в това място засилва болката.

5. Операцията може ли да ни избави от болките в гърба?

Хирургическа намеса се извършва само в крайни случаи. Според данните на неврохирурзите, 70% от такива намеси завършват неблагоприятно. Учени, които са наблюдавали последствията след оперативна намеса, твърдят, че болката в гърба след операцията се запазва в 72% от случаите.

Съществуват много методи за борба с болката в гърба: масаж, лечебна гимнастика, иглорефлексотерапия, медикаменти, но за най-ефективен метод се смята мануалната терапия.

За да избегнете появата на болки в гърба:

1. При седяща работа на всеки 10-15 минути променяйте позата си, правете упражнения за ръцете и краката,...

 
 
етикети:
Още по темите:
55+    деца    превенция    заболявания    
 

more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.