zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Промените в климата: все още повече въпроси отколкото отговори



Промените в климата: все още повече въпроси отколкото отговори

Според данните за миналото столетие средната температура се е увеличила с 0,6 градуса С.

Все още има учени, които не смятат, че човешката дейност променя реално климата.

здраве.bg

... наблюдения предоставят данни от края на 19 век. Според данните за миналото столетие средната температура се е увеличила с 0,6 градуса С. За същия период нивото на водата на планетата се е увеличило с 10-20 сантиметра.

Повечето ледници в регионите с умерен климат и покрай Антарктическия полуостров намаляват постоянно обемите си. През последните десетилетия през пролетните и есенните периоди ледът в Арктика е станал с 40% по-тънък.

Учените отбелязват и разминаване в тенденциите на промяна на температурата непосредствено до повърхността на Земята и в тропосферата (долния слой на атмосферата).

С колко може да се повиши температурата?

Според някои модели за промени на климата към 2100 г. средната температура ще се повиши с 1,4 до 5,8 градуса С, ако не се приемат мерки за намаляване на вредните пари във въздуха.
Но дори парните отпадъци рязко да се намалят, учените твърдят, че парниковият ефект няма да изчезне, тъй като на големите водни и ледникови райони ще са необходими стотици години, за да “реагират” на предприетите мерки.

Какви ще бъда евентуалните последствия?

Недостиг на питейна вода, рязка промяна в условията за развитие на селското стопанство, нарастване на смъртността в резултат на наводнения, урагани, горещини и суши.

Ще изчезнат цели видове растения и животни, тъй като тяхната среда на обитаване ще се промени много бързо и те няма да успеят да се приспособят към тези промени.

Световната здравна организация предупреждава, че здравето на човека ще бъде под заплахата от малария, заболявания, предавани чрез водата и недохранване.

В световен мащаб се очаква нарастване на броя на катаклизмите. Периодите на суша ще бъдат по-продължителни и с по-високи температури.
Ще валят повече дъждове, но в много региони ще нарасне вероятността от суша. Броят на наводненията ще се увеличи поради ураганите и повишаване нивото на световния океан.

Какво не знаем?

Специалистите не разполагат с точни данни за ролята на човека...

 
 
Още по темите:
любопитно    
 
more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.