zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Промените в климата: все още повече въпроси отколкото отговори



Промените в климата: все още повече въпроси отколкото отговори

Според данните за миналото столетие средната температура се е увеличила с 0,6 градуса С.

Все още има учени, които не смятат, че човешката дейност променя реално климата.

здраве.bg

Повечето учени са единодушни, че климатът на Земята се променя доста по-динамично, отколкото до скоро се е смятало за нормално. Едни употребяват термина “глобално затопляне”, други смятат, че наближава нов ледников период, а според трети шумът около тази тема е най-вече продиктуван от политически, финансови или други съображения.

В своя обобщителна статия ВВС предлага отговори на основните въпроси, които най-често възникват при обсъждането на тази тема.

В какво се състои промяната на климата?

Климатът на нашата планета се променя постоянно. Днес средната температура на земята е 15 градуса по Целзий. Най-честите опасения на учените са, че към естествената промяна на климата, сега се добавя и затоплянето, предизвикано от дейността на човека. Според привържениците на тази теория, това оказва негативно влияние на стабилността на климата, а от него пряко зависи бъдещето на живота на Земята.

Какво представлява “парниковият ефект”?

Става дума за определени газообразни вещества, които задържат слънчевата енергия в атмосферата на земята и не допускат лъчите да стигат до повърхността й. Без тях на планетата би било твърде студено, за да функционира животът такъв, какъвто го познаваме в момента.

Най-важни от тези газови вещества за естествения парников ефект са парите на водата. Но тяхната концентрация в атмосферата на практика не се променя и те не играят почти никаква роля в едно евентуално затопляне, което може да бъде предизвикано от парниковия ефект в резултат от дейността на човека.

Към другите парникови газове се отнасят въглеродният двуокис, метанът и азотният диоксид, които попадат в атмосферата като остатъчни продукти от промишлената и селскостопанската дейност на човека, а също поради горенето на топливото. Тяхната концентрация в атмосферата се увеличава - за два века например концентрацията на въглеродния двуокис се е повишила с 30%.

Какви доказателства съществуват за затоплянето на климата?

Сериозните температурни...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    
 
more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.