zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Язвата: едно като че ли добре познато заболяване



Язвата: едно като че ли добре познато заболяване

Въпреки че медицината отдавна познава това състояние, напоследък мнението за него се променя.

здраве.bg

Преди се смяташе, че язвата на стомаха и дванадесетопръстника възниква в следствие на силен стрес, а нередовното хранене, употребата на алкохол и пушенето допълнително влияят негативно на нервното напрежение. Болката, свързана с приемането на храна, повръщането и киселините се приемаха като най-важните симптоми.

Днес лекарите гастроентеролози вече гледат на причините за появата на язвата и симптомите, свързани с това, по друг начин.
Язвената болест е доста разпространено хронично заболяване на стомаха или дванадесетопръстника. Учените определят

няколко фактора за нейното развитие.

• Първата причина е наследствената предразположеност. За медицината отдавна е известно, че това заболяване се предава “по наследство” от поколение на поколение, по-често по мъжка линия.

• Втората причина е нарушение на равновесието между факторите на агресия и защита на самия организъм. Солната киселина притежава агресивни свойства. Въпреки това, при някои хора с много висока киселинност, не възниква язвена болест. Лигавицата на техния стомах е устойчива на вредното въздействие благодарение на доброто кръвоснабдяване и наличието на слуз, способна да неутрализира киселината. А при други, точно обратното - язва се образува и при ниска киселинност.

Симптомите са различни

На външен вид всички язви са еднакви и дори хистологичното изследване не винаги открива разлики в тяхната структура. Могат да възникнат язви на стомаха и дванадесетопръстника, които не са свързани с язвената болест. В частност те се образуват при приемането на нестероидни препарати, прилагани при лечението на патологии на сърцето и ставите и редица други заболявания.
Язвена болест може да възникне както при млади, така и при възрастни хора. При едни е възможна появата на силни болки, киселини, тежест и подуване в стомаха, повръщане, а при други – само незначителни болки или въобще липса на такива.

Лечението трябва да се провежда задължително под лекарски контрол, но пациентите могат...

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    хранене и диети    заболявания    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.