zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Рекламите на алкохол увеличават риска децата да почнат да пият



14 май 2007, здраве.bg

Рекламата на всякакъв вид алкохол, където и да е тя – по телевизията, радиото, в списания, на билбордовете, шапки или тениски и др. застрашава здравето на децата, защото вероятността учениците, видели рекламата, да започнат да пият е 50%.
До този извод стигнаха изследователите от американската корпорация RAND, публикували резултатите от своите изследвания в Journal of Adolescent Health.
Редица статистики показват, че американските подрастващи ежегодно виждат на екрана около 245 реклами на алкохолни напитки и това доказано потиква децата към бутилката.
Специалистите от RAND са анкетирали почти 2000 шестокласници и са анализирали събраната информация за рекламата на алкохол, поведението и бъдещите планове на подрастващите. Анкетата е била повторена отново след 2 години, когато децата вече са учили в 8 клас.
По време на първото допитване 17% от учениците са потвърдили, че вече са пробвали бира, 16% са казали, че те “определено” или “вероятно” ще пият през следващите 6 месеца, 26% - “вероятно няма да пият”, а 61% - “няма да пият”.
Във 8 клас вече 50% от подрастващите са споделили за своите експерименти с алкохол, а тези, които не са опитвали, разказват за въздействието на алкохола върху техните съученици.
Изследователите смятат, че голяма вреда носи и рекламата по време на редица спортни мероприятия. Оказва се, че при 19% от децата, които носят шапки или тениски, рекламиращи някакъв алкохол, има два пъти по-голяма вероятност да започнат да пият в сравнение с останалите техни връстници.
RAND настоятелно препоръчва да бъдат взети мерки за ограничаване на рекламата на алкохолни напитки, в това число и бира.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
психология    изследвания    превенция    деца    
 
more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.