zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Аспиринът понижава риска от рак



14 май 2007, actualno.com
още новини от actualno.com


Изследване на учени от Оксфордския университет (Великобритания) под ръководството на проф. Питър Ротуел показа, че ежедневното приемане на аспирин предотвратява рак на червата, предаде BBC.

Достатъчно е да се пие 300-милиграмова доза веднъж дневно в продължение на пет години, за да се получи предпазващият ефект.
В изследването, публикувано в сп. "Лансет" (The Lancet), са анализирани данни от предишни обследвания на над 7500 души. 300 мг аспирин се равняват на една таблетка, а потискат поява на ракови заболявания на червата до 74% през 10-15 години след приемането на аспирина. Защитният ефект се наблюдава при хора с висок риск от рак на червата, както и при тези, чиито близък роднина е болен от рак.

При тях рискът се повишава от два до четири пъти. Дълготрайната употреба на аспирин обикновено не се препоръчва заради опасността от стомашен кръвоизлив. Ползата от аспирина за хора с повишен риск от рак обаче е по-голяма от вредата, подчертава проф. Ротуел.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
превенция    изследвания    лекарства    заболявания    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.