zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Тест: колко всъщност не си доспивате



Тест: колко всъщност не си доспивате

Състоянието може да е временно, но може и да изисква намеса на специалист.

здраве.bg

... или да стигнете до погрешни изводи. Съветваме ви да проверявате повторно работата си и да намерите повече време за почивка.

Ако имате 9-11 “да”: изпитвате силен недостиг на сън. Има вероятност да допускате сериозни грешки в работата си. Това ниво на недоспиване се съпровожда с тромавост в движенията, промени в настроението (от агресия до апатия), усещане за безизходица поради невъзможността да се свърши цялата работа, която се е натрупала през последно време.

Ако имате 12-14 “да”: недоспиването ще ви донесе големи неприятности. Вие ще правите грешка след грешка в работата си, ще престанете да се интересувате не само от нея, но и от много други неща в живота. Често не искате да разговаряте с никого. Струва ви се, че всички филми са лоши, всички телевизионни предавания – глупави, а книгите и музиката – безсмислени.
В подобно състояние можете да пострадате сериозно от аварии, изгаряне или порязване. Чувствата на неувереност в себе си и на ненужност водят до депресия, която не може да се излекува само със сън.

15 и повече “да”: хората с толкова много положителни отговори трябва да коригират начина си на живот, за да намалят реалната заплаха за своето физическо и психическо състояние.
Ако сте един от тях и не можете да намалите за 1 седмица своите показатели до 7-8, трябва да се обърнете към специалист: сомнолог, психолог, невропатолог. (а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    превенция    
 
more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.