zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Зеленият чай помага и при ревматоиден артритЗеленият чай помага и при ревматоиден артрит

Той намалява възпаленията и ерозията на костта и ставите, твърди проучване.

здраве.bg

Веществата, влизащи в състава на зеления чай, могат да оказват противовъзпалително действие на съединителната тъкан на болните от ревматоиден артрит, заявяват учени от университета на Мичиган, цитирани от Journal of Science of Food and Agriculture.

Те са изследвали изолирани клетки (синовиални фибропласти), взети от ставите на пациенти с ревматоиден артрит при отстраняване на течността от кухината на ставата.

Фибропластите, покриващи тъканите около ставата, са били отгледани в питателна среда, съдържаща зелен чай. Резултатите показват, че веществата, влизащи в състава на зеления чай, възпрепятстват образуването на молекули, които вземат активно участие във възникването на възпаления и ерозия на костта в ставите.

Учените възнамеряват да тестват лекарствения препарат, получен от зелен чай, върху животни.
Зеленият чай за разлика от черния не се подлага на ферментиране и благодарение на това максимално запазва полезните си вещества. В него се съдържат катехини, танини, алкалоиди, белтъчини (протеини), аминокиселини, въглехидрати, микро и макроелементи, пигменти, ефирни масла, витамини В, С, Р, РР, К, каротини и т.н.

Съдържанието на витамин С в зеления чай е по-голямо, отколкото в най-популярните източници като сока от лимон или портокал.
Витамин К е необходим за профилактика на остеопорозата. Той участва в образуването в черния дроб на протромбин, необходим за поддържането на нормалното съсирване на кръвта.

Катехините са активни съединения, участващи в обмяната на веществата, в окислително-възстановителните реакции, в регулирането на нивото на захар в кръвта и т.н. Много от катехините, съдържащи се в зеления чай, проявяват Р-витаминна активност и заедно с витамин С притежават свойството да намаляват крехкостта и разрушаването на стените на кръвоносните съдове.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
55+    изследвания    aлтернативи    заболявания    
 
more news
rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.