zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Има пряка връзка между газираните напитки и диабета



Има пряка връзка между газираните напитки и диабета

Причината е в повечето приемана захар и нарушения баланс в храненето, твърди изследване.

здраве.bg

Употребата на сладки газирани напитки и бедната на микроелементи диета е пряко свързана с появата и развитието на захарен диабет.
След анализ на резултатите от 88 изследвания по този въпрос, директорът на Центъра за изучаване на затлъстяването и хранителната политика към Йелския университет доктор Kelly Brownell прави извода, че препоръките за намаляване на сладките газирани напитки имат научно основание.

В статия, публикувана в American Journal of Public Health, авторката посочва, че резултатите, получени след 8-годишна работа, в която са участвали над 91 000 души, употребяващи газирани напитки, доказват връзката между здравето и употребата на тези напитки.

Хората, които употребяват по една или повече газирани напитки дневно, рискуват да се разболеят от захарен диабет два пъти повече, отколкото тези, които пият по-малко или изобщо не пият.

Основната причина според авторката е употребата на захар, съдържаща се в напитките. Същевременно резултатите показват, че употребата на газирани напитки е съпътствана с по-нисък от необходимия прием на хранителни влакна, мляко, плодове и основни нутриенти.

Някои специалисти вече са на мнение, че трябва да бъде забранена продажбата на газирани напитки в училищата и в другите учебни заведения. Според тях, забраната на родителите не влияе на маркетинговата политика на компаниите-производителки на този тип стоки.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
деца    превенция    изследвания    хранене и диети    заболявания    
 
more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.