zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Полуфабрикатите увеличават риска от ракПолуфабрикатите увеличават риска от рак

dieti.info
четете още в dieti.info


Съвременните диетолози твърдят, че употребата на голямо количество “готова храна” води до ракови образувания при жените. Съвременният човек има все по-малко време да се занимава с готвене. Съответно той не успява да консумира пълноценни ястия с обмислено количество калории и съдържание на захар и скорбяла.

Най-здравословната и пълноценна храна изисква наличието най-вече на зеленчуци и месо, а тяхното приготвяне отнема доста време. Затова в съвременното домакинство се използват все повече полуфабрикати.

Шведски учени са провели изследване, в което са участвали 64 500 души. Изводът на специалистите е, че между употребата на висококалоричните продукти от “бързото хранене” и развитието на ракови заболявания специално при жените (рак на матката, гърдата, кожата, задстомашната жлеза) съществува пряка връзка.

Според тях това се дължи на факта, че повишеното съдържание на захар в продуктите на “бързото хранене”, която бързо се натрупва в тъканите и кръвта, води до стимулиране на растежа на раковите клетки.

Изследователите подчертават, че при жените на възраст над 49 години рискът от развитието на рак на гърдата е няколко пъти по-висок в сравнение с по-младите представителки на прекрасния пол, съобщава BBC.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
превенция    изследвания    хранене и диети    заболявания    
 

more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.