zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Колко мозъка има всъщност човек



Колко мозъка има всъщност човек

графика: Mayo Foundation

По-скоро два, твърдят неврогастроентеролози.

19 април 2007, здраве.bg

...
Блуждаещият нерв включва производството на серотонин и започва засиленото стимулиране на стомаха, наричано “мечешка болест”. А ако нервите на хранопровода са подложени на това стимулиране, дишането и преглъщането стават трудно.

Учените смятат, че 90% от информацията за чувствата и усещанията вървят отдолу нагоре, а не обратното и само 1/10 от всички команди идват от главния мозък.

Някои учени дори не се съмняват, че “мозъкът в корема” е въвлечен в интелектуалната дейност на човека – той не може да мисли, но е способен да се самообучава.

Известният физиолог от Калифорнийския университет професор Емеран Майер е успял да докаже, че “нашият коремен мозък управлява много емоционални процеси. Нашите добри и лоши усещания не са просто интуиция. Те се базират на напълно реална основа, която е научно доказана. Нашият корем, както и главата, акумулира опита, придобит от човека в продължение на живота и го използва във всекидневната практика”.

Коремът, според мнението на американския физиолог Антонио Дамесио, има свои “соматични ориентири”, които ни дават представа за това как ще се чувстваме след взимането на едно или друго решение. Дамесио предлага по-често да се “вслушваме” в своя корем. За тази цел според него трябва да се отпуснем, да си представим, че взетото решение ни се харесва и да се запитаме: ”Какво чувство възниква в мен? На мен ми е приятно, топло. Тогава всичко е наред. Коремът ми къркори - тогава е необходимо повишено внимание. А главата нека още веднъж да претегли всички “минуси” и “плюсове”.

По материали от списание Prevention

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    
 
more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.