zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Колко мозъка има всъщност човек



Колко мозъка има всъщност човек

графика: Mayo Foundation

По-скоро два, твърдят неврогастроентеролози.

19 април 2007, здраве.bg

Основателят на неврогастроентерологията Майкъл Гершон е казал:”Червата са позволили на Декарт да мисли”. Да твърди това на професора по анатомия и клетъчна биология от Колумбийския пресвитерански медицински център в Ню Йорк е позволил изводът, че човекът всъщност, неформално погледнато има не един, а два мозъка - “вторият” се намира в корема. Неговата основна функция е контрол на дейността на стомаха и процеса на храносмилане.

Още в началото на миналия век английският лекар Нюпорт Ленгли е преброил количеството нервни клетки в областта на стомаха и червата. Оказва се, че там те са около 100 милиона – повече, отколкото в гръбначния мозък.

“Вторият мозък” е разположен в слоевете тъкани, разстилащи се по вътрешната стена на хранопровода, стомаха, тънкото и дебелото черво и представлява мрежа от неврони, които обменят помежду си сигнали, и множество спомагателни клетки. “Коремният мозък” много прилича на “истинския”, само че невроните в него са по-малко и не образуват полукълба.

Основният път, свързващ главния мозък с храносмилателния нервен център е вагусът (блуждаещият нерв). От него тръгват няколко хиляди влакна в нервната ентеросистема на храносмилателния тракт. “Ентеричната нервна система” (ENS) е устроена много по-сложно, отколкото целия гръбначен мозък.

Професорът по неврогастроентерология Паул Енк от Тюбингенския университет пояснява: “Мозъкът на корема е устроен приблизително така, както и главния. В стомаха и червата на хората, страдащи от болестите на Алцхаймер и Паркинсон, ние сме открили същите увреждания на тъканите, каквито съществуват и в главния мозък. Освен това в мозъка на корема функционират същите нервно-предаващи тъкани. Ето защо антидепресантите действат така и на стомаха”.

Двата мозъка са свързани помежду си. Когато главният се сблъска с опасност, незабавно започват да действат стресовите хормони, които настройват целия организъм или за борба, или за бягство, а под влиянието на тези хормони се възбуждат чувствителните нерви на стомаха....

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.