zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Увеличават се случаите на рак на гърдата у нас



Заболяването засяга и все повече по-млади жени.

18 април 2007, дневник.bg
четете още в дневник.bg


Всяка година случаите на рак на гърдата в България се увеличават с 14%, показва Раковия регистър. През 2006 г. заболяването е открито при две момичета под 20 години. Тези тревожни факти провокираха кампанията за ранна диагностика на рака на гърдата "Разбери навреме". Целта й е да накара повече жени да си направят профилактичен преглед, защото ранното откриване на заболяването може да намали с 30% смъртните случаи, обясни доц. Елена Александрова, хирург в Националния онкологичен център. Тя информира, че годишно 3100 жени получават тази диагноза, като 1100 губят битката с болестта.
Основните рискови фактори за развитието на болестта са диабет, ендокринни заболявания и най-вече фамилната обремененост. Българките навлизат в менопаузата около 50 години и 6 месеца и затова трябва да започнат да се преглеждат активно между 40 и 50 години, каза доц. Атанас Щерев, зам.-председател на парламентарната здравна комисия. Той призова всички лечебни заведения да се включат в кампанията за безплатни мамографски прегледи.

Нераждалите жени често имат хормонални проблеми, затова те също влизат в рискова група. При използването на противозачатъчни хапчета при пушачките също може да се отключи заболяването, предупреди доц. Александрова. По думите й съществуват и психологически причини жените да се страхуват от прегледа, затова трябва непрекъснато да се обяснява ползата от профилактичните прегледи. През последните години информационните кампании са оказали влияние и все по-често ракът се хваща в ранна фаза. Така при една трета от жените, които оперираме, гърдата се запазва, обясни Александрова.
Министерството на здравеопазването е отделило миналата година 17 млн. лв. за профилактика. Според доц. Щерев обаче годишно са необходими около 300 млн. лв. Той обясни, че има 10 заболявания, които предизвикват 90% от смъртните случаи. Сред тях основните са сърдечно-съдовите болести и ракът. Ако хванем рано заболяването, ще се спасят хора, лечението ще струва по-малко и ще се спестят средства...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
превенция    заболявания    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.