zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Йога – една все по-модерна алтернатива



Йога – една все по-модерна алтернатива

Днес освен класическата йога съществуват още няколко попурялни разновидности.

здраве.bg

... тегло. Препоръчва се на хора, които страдат от диабет, артрит, но преди да се заловят с нея те трябва да направят консултация с лекар относно извършването на физически упражнения при висока температура.

Силовата йога (power yoga) е интензивен вид, при който упражненията не се изпълняват в строга последователност, но задължително с еднаква интензивност. Силовата йога е подходяща за хората с добра физическа подготовка, които желаят да увеличат гъвкавостта и да изравнят мускулния си дисбаланс, което често се среща при спортистите. Енергичната смяна на пози прилича на танци и изисква голяма концентрация.

Винийога е терапевтичен подход към йогата. Всяка поза се изгражда според индивидуалните нужди и възможности. В този случай е важно не правилното изпълнение на позата, а получените от нея усещания. Този вид йога е препоръчителен за хора, които са прекарали физическа травма и искат да се избавят от нейните последици.

Кундалини йога има за цел да разкрие енергията на Кундалини или “спящата змия” (кундалини в превод от санскрит означава “навита на кълбо змия), която се намира в долната част на гръбнака. По време на упражненията змията се събужда и бавно пропълзява покрай гръбначния стълб. В тялото постъпва нова енергия. Този вид йога не изглежда много романтичен, но пък е подходящ за всички. Той изисква максимални усилия при изпълняване на позата и задържане в това положение.

Йогалатес обединява в себе си медитативните и развиващите гъвкавост елементи на йогата със системата за силови упражнения пилатес. Помага за поддържането на тялото в добра форма и е подходяща за всякакво ниво на физическа подготовка.

Йогабит редува енергични и бавни движения в стил йога. Упражненията се извършват под звуците на съвременна музика. Занятията включват бавна част за загрявка, след това интензивно натоварване, упражнения по двойки и медитация. Основната цел на йогабита е получаването на удоволствие от физическите натоварвания. Този вид йога...

 
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    aлтернативи    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.