zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Йога – една все по-модерна алтернатива



Йога – една все по-модерна алтернатива

Днес освен класическата йога съществуват още няколко попурялни разновидности.

здраве.bg

Ако сте се решили да се занимавате с йога, може би се колебаете кой вид е най-подходящ за вас. Днес освен класическите видове йога с хилядолетни традиции съществуват десетки съвременни разновидности, в които има нови акценти.
Предлагаме ви най-разпространените видове съвременна йога.

Хатха йога
Почти всички съвременни видове са разновидност на хатха йога. Това направление се е зародило през 6 век и се смята за най-новото направление сред класическите. Неговите основни елементи са определени пози (асани), упражнения за дишането (пранаяма), отпускане и медитация. Целта на хатха йога е да се постигне душевен покой и баланс между тялото, духа и обкръжаващия свят.

Аштанга йога е динамичен вид йога, който напомня аеробиката. Упражненията се изпълняват в много бързо темпо. Серията от пози винаги се повтаря в една и съща последователност при определен дихателен ритъм. Аштанга е подходяща за хората, които имат добра физическа подготовка и не се страхуват от големите натоварвания. Именно този енергичен вид е подходящ за подрастващите.

Йога Айенгара е наречена на името на своя създател. Всяка асана се извършва продължително време и преходът към следващата се осъществява бавно и плавно. Занятията по този метод започват с елементарни пози, които постепенно се усложняват. Тази вид йога е подходящ за хора с ограничена подвижност, а също за тези, които водят малко подвижен начин на живот. Тялото става гъвкаво и силно, а едновременно с това се изравняват енергийните канали и се постига душевно равновесие.

Бикрам йога също е наречена на името на своя основател. Тази школа често е наричана “гореща йога”. Занятията се извършват в помещение, където въздухът достига до 40 градуса С. Мускулите стават еластични, а токсините се извеждат от организма. За 90 минути се извършва последователна смяна на 26 пози. Този вид йога способства за премахване на стреса, подобряването на притока на кръв до всички части на тялото и е особено ефективен в борбата с наднорменото...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    aлтернативи    
 
more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.