zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Здравната каса ще плаща лекарствата по нов начин



Това ще доведе до замяна на по-скъпите лекарства с по-евтини, смятат някои производители.

13 април 2007, дневник.bg
още новини от дневник.bg


... да участва при изготвянето на наредбите към закона.
Представителите на чуждестранните производители на лекарства изразиха опасения, че новите правила може да доведат до стремеж за заменяне на по-скъпите лекарства с по-евтини. Те обявиха данните от изследване, проведено сред 400 лекари. В него около 79% от медиците са изразили мнение, че лекарствата с различна молекулярна структура на активното вещество не са еднакво ефективни и следователно не би трябвало да са взаимозаменяеми. Затова производителите не са съгласни да се въведе еднакво заплащане за различните медикаменти, които имат идентичен състав на активното вещество. Според Росен Казаков, изпълнителен директор на Сдружението на фармацевтичните производители в България, обаче в повечето държави в ЕС има такова заместване на лекарства.
Здравната каса, министерството и болниците са купили през миналата година лекарства за 514 млн. лв., съобщи Деян Денев, изпълнителен директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България. В тази сума са включени и 20% ДДС. Това показва, че на глава от населението се падат средно по 35 евро за медикаменти, което поставя страната на последно място в Европа, изчислиха представителите на фармацевтичния бранш.

 
добави в:
 
Още по темите:
нормативи    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.