zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Здравната каса ще плаща лекарствата по нов начин



Това ще доведе до замяна на по-скъпите лекарства с по-евтини, смятат някои производители.

13 април 2007, дневник.bg
още новини от дневник.bg


Новият Закон за лекарствата в хуманната медицина ще бъде публикуван в Държавен вестник до края на април, стана ясно в сряда по време на кръгла маса, организирана от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България. Една година след това ще влезе в сила и новият позитивен лекарствен списък, който ще бъде идентичен с реимбурсния (по който се плащат медикаментите от здравната каса, министерството и болниците).
Така от догодина влизат в сила новите правила, по които ще се плащат медикаментите от публичните фондове. Все още обаче не се знае дали касата и министерството ще запазят практиката да провеждат търгове и договаряне, или ще плащат за всички медикаменти от позитивния списък. Това ще се изясни, след като са готови необходимите 26 наредби към закона. Срокът за подготовката им е 6 месеца.
Очакванията са в новия позитивен списък да влязат повече медикаменти на по-ниски цени, съобщи в сряда д-р Емил Христов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ). Той прогнозира, че постепенно цените на медикаментите в България ще се изравнят с тези в ЕС. Новият закон предвижда да бъде съкратен на 90 дни срокът, за който даден лекарствен продукт може да влезе в позитивния списък. По този начин ще се улесни достъпът на пациентите до съвременни медикаменти. Досега бяха необходими 2-3 години, обясни Христов.
Законът предвижда и нов ред за изготвяне на позитивния списък. Това ще става от специална комисия към Министерския съвет, в която ще има равен брой представители на здравното и социалното министерство, касата, Изпълнителната агенция по лекарствата и съсловните организации на лекарите и зъболекарите. Решенията ще могат да се обжалват пред комисията по прозрачност, в която ще участват и пациентските организации. Досега позитивният списък влизаше в сила след решение на Министерския съвет. Всичко това ще направи по-прозрачен механизма на ценообразуване на медикаментите, каза зам. здравният министър Емил Райнов. Той покани фармацевтичната индустрия...

 
добави в:
 
Още по темите:
нормативи    
 
more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.