zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да предотвратим изострянето на язвата през пролетта



Как да предотвратим изострянето на язвата през пролетта

На първо място - спрете цигарите и намалете стреса.

здраве.bg

Всяка пролет бактерията хеликобактер пилори, за чието откриване австралийски учени получиха Нобелова награда, създава сериозни неприятности на хората, страдащи от язва на стомаха.
Класическата язва е преди всичко тази на дванадесетопръстника. Неговата лигавица е особено възприемчива към главния провокатор на язвата – солната киселина.

При язва на дванадесетопръстника болката “на гладно”, ако е болен стомахът, възниква веднага след ядене или половин до един час по-късно. Със своите спираловидни “мустачки” бактерията прониква в лигавицата на стомаха или дванадесетопръстника, пристроява се към клетките на епитела и се храни с тях. При това тя отделя отровни продукти, които образуват язвения дефект.

Специалистите препоръчват храненето да бъде балансирано, диетично, леко, с преобладаващо съдържание на белтъчини.

През последното десетилетие съвременната медицина практически не се сблъсква с класически язвени кръвотечения. Преди се е налагало язвите да бъдат спешно оперирани, но днес те се лекуват относително лесно. Разработени са стандартни схеми за лечение. Болните трябва да спазват препоръките на лекаря, а не да обсъждат своите “болежки” с приятели, близки или съседи. След подобни “компетентни съвети” някои пациенти, употребяват на гладно например чист спирт, за да убият микроба. Но освен изгаряне на лигавицата и допълнителна интоксикация, подобна “терапия” не води до нищо.

Задължително трябва да се откажат цигарите – в противен случай лечението ще бъде пълна загуба на време и пари.

Изчезването на болката не означава пълно оздравяване. Лечението трябва да продължи дори при значително подобряване на здравословното състояние.

При първите язвени симптоми трябва да се направи ендоскопия. При диагностицирана язва или при язва в семейството всички негови членове трябва да се подлагат на тази процедура поне веднъж годишно.

Язвата може да е свързана и с приемането на лекарства. Някои хора приемат абсолютно безконтролно много лекарства, които увреждат лигавицата...

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    заболявания    
 
more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.