zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Няколко мита за неизлечимостта на рака



Заедно с все по-широкото разпространение на злокачествените заболявания, се увеличават и неистините за тях.

20 март 2007, здраве.bg

Раковите заболявания без съмнение са все по-разпространени. Причините за това, че в миналото злокачествените образувания са били далеч по-редки, а днес вече са реален фактор на общественото здравеопазване все още не са доизяснени.
Заедно с все по-широкото разпространение на раковите заболявания стават все повече и погрешните схващания за тях. Ето няколко:

Мит 1 - Смята се, че ракът е необратим, а раковият процес може само да се забави, преустанови или компенсира. Това съвсем не е така. Възможно е да се наблюдава спонтанна регресия на злокачественото образувание, т.е. самопроизволен обрат. Такива случаи на пълно излекуване от рак наистина са редки, но те са известни на онколозите.
Във връзка с това те поставят пред себе си две задачи:
- да се повиши устойчивостта на тъканите към злокачественото дегенериране (това се отнася до профилактиката);
- да се постигне редовна регресия на злокачественото образувание (чрез методите на терапия).

Мит 2 - Съществува мнението, че злокачественият процес е генетично изменение и върху него съответно може да се въздейства само на генетично ниво. Това съждение се опровергава от следния убедителен експеримент. От злокачествената клетка се отделя ядро, което се присажда в яйцеклетката на опитно животно, на което предварително са отстранени собствените ядра от яйцеклетката. В резултат на това се развива нормално ново животно. По този начин науката успя да докаже, че ракът не е болест на генетичната програма, а е управление на генетичната система.

Мит 3 - Смята се, че при рак се извършват хаотични изменения в клетките. Медиците наричат такъв процес “независима прогресия на признаците”. Това също не е вярно. Научно е доказано на експериментално ниво, че ако се съединят ракова и нормална клетка, винаги се получава нормална клетка. А ако се слеят две ракови клетки от различен тип, винаги се получава ракова клетка. Следователно, измененията в клетките при рак са винаги еднотипни. Това е много важен извод, който...

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    заболявания    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.