zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Ябълките намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания



Особено при жените те превъзхождат влиянието на червеното вино и крушите.

19 март 2007, dieti.info
четете още в dieti.info


Ябълките успешно помагат да се намали риска от сърдечни заболявания. Червеното вино и крушите също са богати на антиоксиданти - флавоноиди, но ябълките в най-голяма степен намаляват риска от смърт в резултат на сърдечно-съдови заболявания и исхемична болест на сърцето.

Тези данни, съобщава АМИ-ТАСС, са получени в резултат на обширно 20-годишно изследване, проведено в университета на Осло, в което са взели участие повече от 34 000 жени в периода след менопаузата (тъй като именно тогава се активизират факторите за заболяване на сърцето).

Специалистите, с оглед намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания, препоръчват на жените независимо от тяхната възраст да употребяват повече плодове и зеленчуци, особено ябълки, защото тези плодове съдържат богато разнообразие от флавоноиди.

Сърдечно-съдовите заболявания са най-разпространената причина за смъртност сред жените - 1/3 от всички смъртни случаи.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
55+    превенция    изследвания    хранене и диети    заболявания    
 
more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.