zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Ябълките намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания



Особено при жените те превъзхождат влиянието на червеното вино и крушите.

19 март 2007, dieti.info
четете още в dieti.info


Ябълките успешно помагат да се намали риска от сърдечни заболявания. Червеното вино и крушите също са богати на антиоксиданти - флавоноиди, но ябълките в най-голяма степен намаляват риска от смърт в резултат на сърдечно-съдови заболявания и исхемична болест на сърцето.

Тези данни, съобщава АМИ-ТАСС, са получени в резултат на обширно 20-годишно изследване, проведено в университета на Осло, в което са взели участие повече от 34 000 жени в периода след менопаузата (тъй като именно тогава се активизират факторите за заболяване на сърцето).

Специалистите, с оглед намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания, препоръчват на жените независимо от тяхната възраст да употребяват повече плодове и зеленчуци, особено ябълки, защото тези плодове съдържат богато разнообразие от флавоноиди.

Сърдечно-съдовите заболявания са най-разпространената причина за смъртност сред жените - 1/3 от всички смъртни случаи.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
55+    превенция    изследвания    хранене и диети    заболявания    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.