zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Ако краката ни са все студени...



Ако краката ни са все студени...

Проблемът може и да не е сериозен, но задължително разберете причината.

здраве.bg

Като че ли студът ни преследва навсякъде - дори в затворените помещения и краката ни постоянно са ледени. А съвсем не случайно народната медицина твърди от векове, че настинката започва именно от краката. Поняко въпруки всички мерки, които вземаме, резултат няма.

Какви са причините за това

Добре е да се знае от какво мръзнат краката, постоянно ли се наблюдава това или само в определени ситуации.

Краката могат да мръзнат поради особеностите на строежа на организма. Мускулният масив, който помага да се запазва топлината, именно в този част на тялото е незначителен. Няма подкожна мастна тъкан, а има относително голяма по площ кожна повърхност, която отдава топлината. Именно затова през есента и зимата краката са подложени на засиленото въздействие на студа.

Понякога модата е главният виновник за измръзналите крака - твърде тесните обувки, тънките чорапи и т.н. – всичко това не способства за задържане на топлината.

Но, ако краката ви мръзнат навсякъде и винаги, причината може да бъде нарушено капилярно кръвообращение, свързано с един от следните проблеми:

• Локално нарушение на кръвообращението – варикозна болест, аномалии в строежа на съдовете. В този случай са характерни отоци на стъпалата, нарастваща при ходене болка в глезена, появата на разширени вени.

• Обща недостатъчност на кръвообращението – нарушения в работата на сърцето, съдова дистония. Характерни са трудно понасяне на физически натоварвания, задух при изкачване на стълби, отоци на стъпалата.

• Нарушение на прокарването на импулси по чувствителните и вегетативни влакна на нервите на долните крайници. В този случай, ако убодем кожата в областта на горната част на бедрото и кожата на стъпалото, ще забележим намалена чувствителност в долната част на крака. Това е характерно при диабет и заболявания на щитовидната жлеза.

• Намалени функции на щитовидната жлеза. Характерни са забавяне на пулса или аритмия, намаляване на температурата на тялото, а понякога омазняване на косата и...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
превенция    aлтернативи    
 
more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.