zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

А ако това е диабет?



А ако това е диабет?

Може кръвната захар да е повишена, а да нямате диабет, но може да е и обратното.

здраве.bg

... слепота), нервните окончания (диабетична полиневропатия, която води до куцане и нарушения в чувствителността на кожата).

При диабет рязко се намаляват защитните свойства на организма – намалява се имунитета и човек започва да по-често и по-тежко да боледува, намалява се зарастването (дори и най-малката драскотина може да се превърне в гнойна рана).
Най-опасните състояния при захарния диабет са хипогликемичните и хипергликемичните видове кома, когато захарта в кръвта достига критично ниво (максимално или минимално), човек губи съзнание и може за умре за много кратък срок, ако захарта в кръвта не се нормализира (чрез въвеждане на инсулин или разтвор на глюкоза). Характерен признак за хипергликемична кома е миризмата на ацетон от устата.

По какво се различават диабет от първи и втори тип

Диабетът от първи тип е най-неблагоприятен. Като правило той има наследствен характер, развива се при деца или подрастващи и изисква първоначално въвеждане на инсулин отвън. Хората, страдащи от тази форма на диабет, са по-склонни към хипергликемични и по-тежки коми.

Диабетът от втори тип е сравнително по-благоприятен. Той се развива след 35-40 годишна възраст и е свързан с намаляване на чувствителността на клетките към повишаването на захарта в кръвта и съответно с неадекватното производство на инсулин. При него лечението започва с таблетки, които повишават клетъчната чувствителност и нормализират производството на инсулин в отговор на повишаването на глюкозата в кръвта и само при липса на ефективност (а това се случва рядко) се назначава инсулин. Инсулинът не трябва да се бърка с противодиабетните таблетки: таблетките не са инсулин и не са хормони, единственият начин за вкарване на инсулина е инжектирането.

Съвети за предпазване от диабет:

• Глюкозата в кръвта трябва да се контролира не по-рядко от два пъти годишно.
• Да не се допуска наднорменото увеличаване на теглото и да се води здравословен начин на живот.
• Да не се злоупотребява с алкохол и продукти...

 
 
Още по темите:
превенция    хранене и диети    лекарства    заболявания    
 
more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.