zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Здравните карти ще се издават експресно19 февруари 2007, дневник.bg
четете още в дневник.bg


Най-късно до 1 март ще бъдат отстранени софтуерните проблеми и европейски здравни карти ще могат да се издават за 5 дни, съобщиха от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това са обещали от фирмата, спечелила конкурса за отпечатване на документите.
Европейските здравни карти показват, че гражданинът е осигурен. С тях пациентите могат да използват спешна помощ при пътуване в чужбина. Експресните поръчки ще струват 4.80 лв. Сега желаещите да заминат зад граница трябва да подадат заявление поне един месец по-рано, за да са готови картите им, преди да тръгнат на път. За спешни пътувания ще продължи практиката регионалните здравни каси да издават безплатни временни удостоверения, които заместват здравните карти. Те обаче могат да се използват еднократно, докато картите важат цяла година.
От началото на 2007 г. в София са издадени над 2 хил. здравни карти и повече от 3 хил. удостоверения. Документът не е задължителен.

 
добави в:
 
Още по темите:
нормативи    
 

more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.