zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Депресиите понякога ускоряват развитието на атеросклерозата



13 фувруари 2007, здраве.bg

Соматичните прояви на депресията (умора, загуба на апетит и т.н.) способстват за развитието на атеросклероза на артериите, показват резултатите от изследване.

Отдавна е установено, че негативните емоции (тревога, злоба) увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания, но новото проучване помага да се установи, че именно соматичните симптоми на депресията влияят най-осезателно върху състоянието на съдовете.

Според ръководителя на изследването Джеси Стюарт (Jesse C. Stewart) от университета Пърдю (Purdue University) в Индианополис, САЩ, негативните емоции винаги присъстват едновременно и е трудно да се определи коя от тях оказва най-силно влияние на артериите.

Резултатите от изследването показват, че и средната и леката депресия ускоряват развитието на атеросклерозата, като тревогата, гневът, враждебността (за разлика от соматичните симптоми на депресията) не оказват влияние на дебелината на артериалните стени.

Учените са установили, че симптомите на депресия се съществували у участниците в изследването преди появата на признаците на атеросклероза.

“Все още е трудно да се определи, защо депресията оказва такова влияние на организма. Тя води до различни физиологични изменения, влияе на имунната система. Вероятно това явление е свързано с тези изменения”, смятат американските учени, цитирани от Journal of the American Medical Association.

5% от участниците в наблюденията са приемали антидепресанти и при тях атеросклерозата се е развивала по-бавно, но специалистите все още не могат да твърдят, че антедепресантите са в състояние да преустановят развитието на заболяването.

“Изучавайки влиянието на негативните емоции на здравето, ние можем да определим хората, намиращи се в рисковата група и да им предложим психологическа помощ или медикаментозно лечение. Тези знания ще способстват за създаването на по-ефективни и целенасочени методи на лечение”, се обобщава в статията.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
55+    изследвания    заболявания    
 
more news
rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.