zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Промените във времето често предизвикват дискомфорт



Промените във времето често предизвикват дискомфорт

Има обаче някои прости начини да намалите негативното влияние.

здраве.bg

Човешкият организъм веднага реагира на промените във времето. Главоболие, отпадналост, бърза умора или просто лошо настроение – това са най-честите признаци на т.н. “метеочувствителност” (чувствителност, предизвикана от метеорологичните промени). Какво е това – болест или просто нещо, наподобяващо пролетна умора?

Ако преди промени във времето чувствате необичайна възбуда или обратното - ставате отпуснати и сънливи, то това е напълно нормално. Тази естествена реакция на организма не се смята за проблем. Но изострените хронични болести в отговор на атмосферните промени се смятат за наистина опасни. Те могат да възникнат преди измененията във времето като своеобразна сигнална реакция.

Ако страдате от сърдечно-съдови заболявания, вашето състояние може да се влоши няколко часа преди смяната на температурата или атмосферното налягане. Понякога главоболието, отпадналостта, тревогата и болките в ставите могат да бъдат провокирани дори от промяната в посоката на вятъра.
Високата влажност на въздуха също е наблагоприятен фактор за хората със заболявания на сърцето, а някои случаи на внезапна смърт съвпадат с периодите на надвиснала буря.

Ясно е, че не можем да влияем на времето, но можем да помогнем на организма си да преживее този тежък период. Най-важно е да подържаме в добра форма сърдечно-съдовата, имунната и храносмилателната система.

При рязка смяна на времето е добре да се намали физическата активност. По-добре е да се отложат заниманията със спорт. Един час активен спорт може да се замени с половин часова разходка или дишане на чист въздух. Ако чувствате прилив на сили, можете да повървите с по-бързи крачки.

Избягвайте напрегнатата умствена работа, способна да предизвика преумора. При безсъние и повишена възбуда може да се приемат успокоителни средства от типа на валерианата.

Полезни са и специалните оздравителни процедури като обливанията със студена вода, които укрепват имунитета и правят организма по-устойчив към измененията във външната среда.

За...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    55+    превенция    aлтернативи    
 
more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.