zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Птичият грип може да мутира и в ЕвропаЗа това предупредиха от Световната здравна организация.

7 февруари 2007, здраве.bg

Мутацията, която би позволила на опасния вирус на „птичия грип“ H5N1 лесно да се предава от човек на човек, може да стане както в Азия или Африка, така и в Европа, предупредиха от Световната здравна организация.
„Мутацията може да се извърши на всяко място“, заяви Грегъри Хартъл, представител на СЗО на пресконференция вчера. Той подчерта, че именно подобна мутация е способна да провокира епидемия сред хората и отбеляза, че хората в Европа, Северна Америка и Япония рядко се намират в контакт с птици и затова рискът от предаване на вируса от птица на човек там не е толкова голям. В по-малко развитите държави на Азия и Африка населението често живее в едно помещение с домашните птици и затова рискът от заразяване нараства.
В неделя бяха унищожени 160 хиляди пуйки във ферма в югоизточна Англия, тъй като там бе открит „птичи грип“.
Междувременно от СЗО потвърдиха, че причината за смъртта на 17 годишна египтянка е вирусът на птичият грип, с което броя на жертвите от това заболяване в Египет е вече 12 души. Според данните от Министерството на здравеопазването на страната девойката се е заразила при контакт с болна птица.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    изследвания    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.