zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

За кого цигарите са най-силно противопоказани?



Разработиха тест, определящ наличието на неблагоприятни спрямо тютюна гени.

7 февруари 2007, здраве.bg

В Израел е разработен лабораторен тест, с чиято помощ могат да се определят хората, за които пушенето може да се окаже най-вероятната причина за смърт.
Известно е, че рискът от заболяване от различните видове рак зависи както от външните фактори (пушенето), така и от наследствените. Затова пушенето е противопоказно на хората с неблагоприятен генетичен фон, твърдят специалистите от университета на Тел Авив, цитирани от Journal of the American Medical Association.
Те са установили, че при пушачите с наследствено намалено ниво на активността на фермента OGG1, отговорен за изправяне на дефектите на ДНК, рискът за възникването на ракови образувания е 70 пъти! по-висок, отколкото при непушачите с нормално ниво на този фермент.
Преди известно време учените откриха, че генетически обусловеното намаляване на активността на фермента OGG1 корелира и с повишения риск от рак на белите дробове, който се среща значително по-често при пушачите. На хората с тази генетична особеност пушенето е категорично противопоказно, защото то повишава 10 пъти риска за смърт от рак.
Нивото на фермента OGG1 може да се определи с помощта на кръвен анализ, разработен от израелските учени, които смятат, че в бъдеще такива анализи ще се правят на всички хора, за да се определят онези, които са “генетно най-уязвимите”, а освен това ще станат решаващ стимул за отказ на тютюнопушенето. Резултатите от изследването позволяват да се започне разработка на профилактни медикаменти за тази категория пациенти.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    aлтернативи    изследвания    превенция    любопитно    
 
more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.