zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Създадоха изкуствено око2 февруари 2007, здраве.bg

Немски учени създадоха изкуствено око, коeто ще може да бъде имплантирано на нуждаещи се пациенти още през близките 5 години. Изследователи от университета в Аахен са успели да оборудват изкуственото око с миниатюрна видеокамера и декодиращо устройство, което предава зрителен образ на импланта, изграден върху задната стена на окото.
“Новото откритие дава възможност на слепия да вижда контурите на обектите, да различава черния и белия, както и тъмните и светлите оттенъци”, се казва в публикация за откритието в престижното списание The Lancet.
Първоначално новите очи ще получат страдащите от наследствената болест Retinitis Pigmentosa, която предизвиква постепенно влошаване на работата на клетките на ретината, чувствителни към въздействието на светлината.
Немските специалисти се надяват разработената от тях технология да намери приложение и при коригирането на други видове слепота.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    изследвания    
 

more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.