zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Какви са според хората причините за рака



Над 25% смятат, че той е предопределен от съдбата, показва изследване на СЗО.

29 януари 2007, здраве.bg

Повече от 1/4 от анкетираните вярват, че ракът е предопределеност на съдбата, показва доклад на Световната здравна организация, базиран на допитване до 4000 души от различни възрастови групи и пол в няколко държави.
Жените са по-склонни, отколкото мъжете, да смятат, че пушачите с 50% по-често обвиняват за развитието на рака именно съдбата, а не вредния си навик, се казва в доклада.
На всички участници е бил зададен и въпросът дали биха се опитали да намалят риска от страшното заболяване, ако това е в техните възможности. 27% от анкетираните са заявили, че единствено съдбата предопределя дали човек ще се разболее или не.
Колкото по-високо е културното и социално ниво на участниците, толкова по-малко те обвиняват за това заболяване независещи от тях фактори като съдбата, показват още данните - само 14% от високообразованите хора вярват в предопределеността, а сред по-малко образованите този процент е 43.
Наднорменото и пушенето са най-разпространените фактори на риска, които могат да се предотватят, но около 34% от пушачите и 36% от хората с излишни килограми са твърдо убедени, че не могат да повлияят на това дали заболяването ще се появи.
Според данни на СЗО поне половината от случаите на рак могат да се предотвратят, като се промени стила на живот и навиците. Отказът от тютюнопушенето, спазването на здравословно тегло, употребата на плодове и зеленчуци могат съществено да намалят риска.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.