zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Холестеролът: реалността зад числата



Холестеролът: реалността зад числата

Когато чуем холестерол, си мислим за нещо вредно. Но не е точно така!.

здраве.bg

... , също се определят като вредни за холестеролните нива, защото чрез тях в тялото постъпват твърде много наситени мазнини.
Дали храни с високо ниво на холестерол (като яйцата например) са вредни все още е спорен за диетолозите въпрос. Все пак повечето специалисти препоръчват, при наличие на високи нива на холестерол в организма, такива храни да бъдат избягвани.

Според препоръките на American Heart Association (AHA) за хората с холестеролни нива в нормата, дневният прием на 300 мг е нормален. Ако обаче са налице завишени нива, се препоръчва дневният прием да бъде снижен до 200 мг.

Всеки може да понижи нивото си на холестерол чрез промяна в ежедневната си диета. Ако бъде намален приемът на наситени мазнини за сметка на храни, богати на фибри (овесени ядки, бобови култури, цитрусови плодове, ягоди, брюкселско зеле), резултатът няма да закъснее. Като допълнително предимство – тези храни са също така бедни на мазнини и богати на различни полезни за здравето минерали и витамини.

Отслабването дори само с 4-5 кг почти винаги е добро начало за снижаване нивото на холестерола. По правило наднорменото тегло увеличава лошия и намалява добрия холестерол.
Тъй като пушенето понижава нивото на HDL, отказът от него също е добра първа крачка при справянето с проблема.

Лекарства за понижаване на LDL-холестерола

Понижаващите нивото на холестерола лекарства са 5 групи. Повечето хора имат нужда от прием на един препарат от поне две групи, за да има ефект.

- статини – те понижават производството на холестерол от черния дроб;

- медикаменти, които улесняват организма при изолирането и изхвърлянето на холестерола. Те са от групите на хорестирамин (cholestyramine), колестипол (colestipol) и колесевелам (colesevelam);

- ниацин – медицината все още не е обяснила докрай по какъв именно механизъм тази форма на витамин В намалява холестерола, но се смята, че той води до намаляване на производството му в черния дроб. Много често ниацинът се изписва в комбинация с медикамент...

 
 
Още по темите:
превенция    лекарства    заболявания    
 
more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.