zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Холестеролът: реалността зад числатаХолестеролът: реалността зад числата

Когато чуем холестерол, си мислим за нещо вредно. Но не е точно така!.

здраве.bg

Правилният избор на храна, редовните физически упражнения и от време на време лекарствата, запазват холестерола в нужните граници
Може да изглеждате здрави и да се чувствате добре. Но ако холестеролът ви е висок, тогава сърдечно-съдовата ви система, а и здравето ви като цяло, са застрашени.

“Холестеролът е вещество, произвеждано в черния дроб, на основата на съдържанието му в храните, които поемаме. Той е два вида – добър (HDL) и лош (LDL)” е кратката дефиниция на д-р Майкъл Шлос – професор в New York University School of Medicine и заместник-директор на нюйоркската Lipid Treatment Program.

“LDL се определя като лош холестерол, добавя Шлос, защото той се наслагва по вътрешните стени на кръвоносните съдове и по този начин предизвиква стеснявания, възпаления и в крайна сметка – сърдечно заболяване. От друга страна, добрият (HDL) холестерол “транспортира” лошия холестерол извън кръвоносните съдове към черния дроб, където той може да бъде преработен и изхвърлен от организма. Заедно с триглицеридите – друга форма на кръвните мазнини, LDL и HDL формират общото ниво на холестерола в организма. Най-общо казано

когато добрият холестерол е висок, а лошият – нисък, човек е в отлично здраве.

Какво обаче причинява нездравословната промяна в показателите на холестерола – когато HDL става нисък, а LDL – висок...

При някои хора на първо място като причина трябва да се изведе наследствената обремененост, при други – честата употреба на храни с твърде високо съдържание на холестерол и наситени мазнини (които организмът превръща в холестерол). В повечето случаи обаче става дума за комбинация от двата фактора.

Храната, която ядем

Най-често като причина за проблем с нивото на холестерола могат да се посочат храни, съдържащи голямо количество животински мазнини – различните видове месо (не бива към тях да се отнася пилешкото) и пълномаслените млечни продукти.

Храните, които съдържат т.нар. тропически мазнини – палмовото масло, ядките, кокосовите орехи...

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    лекарства    заболявания    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.